ZET JE IN VOOR KIKA!

OP NAAR 100% GENEZING VOOR KINDEREN MET KANKER

ZET JE IN VOOR KIKA!  

OP NAAR 100% GENEZING VOOR KINDEREN MET KANKER

STICHTING KINDEREN KANKERVRIJ

Sinds de oprichting in 2002 heeft KiKa ruim 89,9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Mede daardoor is de overlevingskans gestegen van 72% naar 81%.

Jouw inspanning maakt echt een verschil!

Maak het verschil
Wist je dat? Dankzij jouw steun kunnen steeds meer kinderen met kanker...
🧡 Dromen over de toekomst.
💜 Spelen met vriendjes en vriendinnetjes.
🧡 Gewoon weer naar school gaan.

De oncologen zijn het erover eens: 100% genezing van kinderkanker is haalbaar. Maar daarvoor is meer financiële steun nodig voor wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor is jouw hulp nodig. 

Laat kinderdromen uitkomen!

Wat doet KiKa met het sponsorgeld?

Onderzoek naar genezing van kinderkanker
In 2002 is Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) opgericht om kinderen met kanker de kans te geven op genezing. Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment overleeft 81% van alle kinderen met kanker, de doelstelling is om een genezingspercentage van 100% te behalen.

KiKa heeft tot nu toe 81,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dat kon dankzij grote én kleine donaties!
Verbetering van de kwaliteit van de behandeling
Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Deze kinderen krijgen, vaak, een intensieve behandeling. Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. De behandeling hangt af van de vorm kanker. 

Helaas is er een keerzijde aan de behandelingen. 3 op de 4 survivors van kinderkanker krijgen te maken met late effecten. Dit kunnen bijvoorbeeld hartproblemen, een groeistoornis, onvruchtbaarheid of ernstige vermoeidheid zijn. 

KiKa steunt daarom ook onderzoek naar het optimaliseren van behandelingen zodat er minder bijwerkingen zijn en gevolgen op latere leeftijd.
Ondersteuning Prinses Máxima Centrum
Het Máxima in Utrecht is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier is alles onder één dak: de beste zorg voor kinderen met kanker én onderzoek naar kinderkanker. KiKa is de belangrijkste financier van al het onderzoek wat in het Máxima plaatsvindt.

Mede dankzij alle donaties en acties van KiKa kan het Prinses Máxima Centrum uitbreiden. Inmiddels zijn er nog twee nieuwe verdiepingen bijgebouwd. Dit is heel goed nieuws. Want door de twee extra verdiepingen kunnen 200 extra wetenschappers onderzoek doen naar kinderkanker. Zo bereiken we hopelijk nóg sneller ons doel: 100% kans op genezing bij kinderen met kanker.

Wat heeft KiKa tot nu toe bereikt?
Van de bouw van het Prinses Máxima Centrum tot vele onderzoeksprojecten, KiKa investeert door de jaren heen in prachtige projecten. Het resultaat mag er zijn: inmiddels overleeft 81% van deze kinderen de eerste vijf jaar na diagnose. Dit percentage lag 20 jaar terug nog rond de 70%.

KiKa heeft tot en met 2023: 
  • 89,9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker
  • 10,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw en uitbreiding van het Prinses Máxima Centrum.
  • 77 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de programmafinanciering van het Prinses Máxima Centrum. 
  • 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projectfinanciering van internationale samenwerking.
Vermindering van bijwerkingen na de behandeling
Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.

Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbeschadigingen optreden. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, groeistoornissen, onvruchtbaarheid of ontwikkeling van andere tumoren.

KiKa steunt daarom ook onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd.
Voorlichting over kinderkanker
KiKa biedt verschillende mogelijkheden op het gebied van voorlichting over kinderkanker. Zo kunnen basisscholen in heel Nederland het gratis KiKa Klassenspel aanvragen. Dit is een interactief lesprogramma voor groep 6, 7 & 8 over kinderkanker. Of misschien wil jij zelf een spreekbeurt houden over KiKa? We hebben ook een spreekbeurtpakket beschikbaar, waarbij Sarah jou op weg helpt om straks een flitsende spreekbeurt te geven!  
Voor middelbare scholieren hebben we een online platform over kinderkanker; KiKa College. Hierop vind je handige informatie voor het maken van je profielwerkstuk of presentatie. 

Jouw bijdrage heeft impact!


Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen